Ravens pre-draft presskonferens

Med mindre än en månad kvar till vårens NFL-draft börjar saker bli på allvar för Ozzie och de andra. Det är nu som draftboarden ska sättas och det gäller att göra ett grundligt jobb så man kan utnyttja sin tidiga draftposition. Gör man det rätt så kan man förhoppningsvis slippa säsonger som den som just gått.

 

 

 
 

 

Ravens drafthjärnor höll i dag en presskonferens där media fick chansen att ställa frågor kring den kommande draften. Ozzie Newsome och Eric DeCosta var det som talade mest, men även John Harbaugh och director of college scouting, Joe Hortiz, deltog.

 

Newsome fick en inledande fråga om hur vikten av att ha fått in Wallace, Watson,Weddle och hur det påverkar draften. Draftstrategin har enligt Ozzie inte ändrats på grund av de tre veteranernas intåg, utan draftboarden ser lika dan ut och man väljer fortsättningsvis spelare utifrån bästa tillgängliga spelare, som man alltid gjort.

 

Följdfrågan på det blev en fråga om hur Ozzie skattar drafterna senaste åren. Ozzie var lite kritisk till senaste årens drafter om man jämför med dom första drafterna efter att Ravens grundades 1996. Under inledande åren plockades framtida hall of famers som Jonathan Ogden, Ray Lewis, Ed Reed och även klasspelare som Terrell Suggs och Haloti Ngata, medan senare år varit lite klenare om man ser ur stjärnperspektivet.  Men det förklaras till viss del vid att man valt senare i högre utsträckning under senaste 8-9 åren. Men Ozzie betygsatte senaste drafterna som något av misslyckanden då man kanske inte fått tag på någon riktigt superstjärna. Trender i spelet påverkar hur man ser på spelare och hur man värdera dem. Ozzie pratar om att collegespelet påverkar NFL i högre utsträckning än han trott. Även om han inte sa det rakt ut fick man känslan av att ledningen insett att man kanske måste värdera spelare utifrån lite andra variabler än tidigare. Ett exempel på det var att John Harbaugh talade om att man tittar mer på versatila spelare som klarar av fler saker, exempelvis linebacker/safety-hybrider.

 

Som vanligt så ville inte Ozzie ge iväg någon information som skulle kunna ge en vink om vad Ravens kommer välja för spelare. Han ville inte uttala sig om någon position som man måste ha in en spelare på, den enda position han kunde säga att man inte skulle lägga ett draftval på var punter. Men Eric DeCosta var lite mer konkret och pratade om vikten att hitta playmakers, framförallt i de första två rundorna, och han nämnde en ballhawking safety och pass rusher som exempel. DeCosta fortsatte i spåret att man inte känner någon större press för att man plockar så tidigt i år. Valet är enklare då det är färre tänkbara scenarion som kan inträffa när det endast är 5 val som görs innan Ravens står på tur. Han kände mer press och la ned mer tanke och arbete på valet vid #36 då det är ett svårare val att få rätt.

 

På frågan om man var beredda att trejda ned från #6 sa Ozzie att det viktigaste är att vara väl förberedd. Ravens kommer ha 6 namn på sin lista och kommer vara beredda att plocka en spelare vid #6, men självfallet kommer lyssna på trejdbud och se över vad man har för möjligheter. Tidigare år har Ozzie pratat om att det styrs av vad som erbjuds, hur långt ned man faller och hur många som finns på listan. Han berättar att man ofta har en dialog om trejd innan draften och det villkoras till om vilka spelare som är tillgängliga. Han berättar att det inte är vanligt med offer "you can´t refuse," utan det handlar om vilken spelare som är där och om bedömningen är att spelaren är värd valet. Ett exempel från tidigare år är när man trejdade ned för att man var rätt säkra på att Joe Flacco inte skulle gå för högt upp.

 

 

Vår collegescouting ansvarige pratade en del om Joey Bosa. Han sa att det visat sig i tester och när man tittat på matchfilm att Bosa har den atletiska förmågan att spela som 3-4 OLB, det fanns ingen tvekan alls om det enligt Joe Hortiz. En annan spelare som Hortiz berömde var Floridas corner Vernon Hargreaves, som förutom skickligheten på planen har en förståelse och en bra inställning till idrotten. Hargreaves "litenhet" såg han inte som något man skulle oroa sig för. Personligen är jag väl lite skeptisk till en "liten" DB från Florida med tanke på den senaste spelare vi tog därifrån (Matt Elam), men om han hamnar hos Ravens så blir det kanske bra. Hortiz pratade även om left tackle positionen som en relativt stark grupp i årets draft. Även utanför de två toppnamnen, Laremy Tunsil och Ronnie Stanley, fanns det spelare som han såg som starters i NFL redan under första året. Han medgav att många saknade en del, mycket tack vare att spelarna kanske ombads göra lite andra saker i college ( framförallt de i spread-system), men att potentialen på många av spelarna var bra. Känslan var att man plockar en tackle med bra traits i något av de 5 val Ravens har i mellan rundorna (3-4). Även WR var något som är troligt att laget  plockar i det spannet då DeCosta pratade en del om att det alltid dyker upp en receiverstjärna som är draftad i runda 3-5. Inga namn nämndes men det finns ett par spännande namn som kan vara aktuella, exempelvis Sterling Sheppard och Pharoh Cooper.  

 

Eric DeCosta erkände att han spenderade en del tid på att läsa mock drafts, främst för att få en feeling för hur spelare bedömdes och vilka trender som gick att skönja. Han såg ett värde i att ha koll på vad experter tycker då det dels säger något om alla ser samma sak, men också ofta finns en del kontakter med lagen bakom vad som publiceras i de olika mocksen. Ozzie hettade till lite när ämnet diskuterades och främst var han kritisk till alla tidiga mocks som kom under hösten. Vår Gm menar på att det är lite farligt för de yngre kullarna som ser sig mockas i förstarundan i så tidigt skede, långt innan lagen sätter samman sina draftbrädor, och att det orsakar att fler underclassmen lämnar college i förtid. Ökningen av juniors och sophomores som deklarerat tidigt under senare år ger Ozziesåsikt viss tyngd.

 

Två spelare som det märktes att Eric DeCosta var förtjust i var Oregons DeForest Buckner och UCLAs Myles Jack. I Buckner såg han en stor och atletisk spelare som fungerar som inside rusher och med potential att bli en riktigt skicklig two gap spelare i en tre front. När det gällde Myles Jack ser Ravens honom som en inside linebacker. Enligt DeCosta är Jack fantastiskt allsidig och atletisk, bra på allt. Men han vill inte säga att han märker ut sig bland de 6-8 toppnamnen i draften. Både Buckner och Jack vore väldigt nyttiga tillskott för Ravens om ni frågar mig.

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RavensNation Sweden

En blogg om NFL-laget Baltimore Ravens. Kommer handla om laget, ligan, matcherna och kanske lite annat relevant.

RSS 2.0