Ravens free agents

Dags då att kika på de spelare som har utgående kontrakt. De är 21 till antalet och av dessa är 14 unrestricted free agents (UFA) och då alltså 7 restricted free agents (RFA). Några huvuden kommer försvinna och några kommer tillkomma, frågan är bara vilka. 

 

 

För er som inte kan det i huvudet så kan vi, väldigt förenklat, ta innebörden av UFA och RFA lite snabbt. En spelare som är RFA har 3 säsonger som räknas som "Accrued". För att en säsong ska vara accrued så ska spelaren varit aktivt eller inaktivt listad under minst 6 av lagets matcher under en säsong. Har spelaren fyra eller fler säsonger som är accrued så är han UFA. En spelare som är UFA har möjlighet att signa med vilket lag han vill och ingen ersättning utgår till den tidigare klubben. När det gäller RFA så ska klubben som äger rättigheterna lämna ett kvalificerat bud (Styrs av kollektivavtal) till spelaren, denne har möjlighet att förhandla med andra klubbar fram till ett specifikt datum.  Är förhandlingarna lyckade så lämnar andra klubbar ett offer sheet som, om spelaren skriver på, kan matchas av den tidigare arbetsgivaren och då tillhör spelaren klubben som matchar. Väljer man att inte matcha budet så kan man bli kompenserad med draftval i kommande draft. Vilket draftval är beroende på värdet på spelarens kontrakt.

 

Det som styr hur Ravens gör med sina fria agenter är dels hur mycket pengar man har tillgängligt ( skrev om lönetaket häromdagen), dels hur man bedömer att efterfrågan på den positionen kommer vara under FA och dels hur "djup" draftpoolen är på de olika positionerna. Exempelvis så vimlar det inte av safetys i kommande draft vilket förhoppnngsvis innebär att man väljer att signa Will Hill, medan mångfallden av running backs gör att Ravens har övertaget när man förhandlar med Justin Forsett. 

 

Vilka spelare är det som blir FA då? Vi tar de unrestricted först,

 

 

Antoine Cason, CB - Hämtades in under säsongen efter att han släppts från Carolina Panther. Panthers vann 2 av 11 matcher med Cason som starter när han släpptes så vann man 6 raka och Cason spelade i stort sätt ingenting hos Ravens, säger en del tycker jag. Kommer inte erbjudas något nytt kontrakt.

 

Terrence Cody, NT - Cody har redan fått besked om att kontraktet kommer rivas efter att Super Bowl är spelad. Det innebär att han är fri att signa med vem han än vill redan i februari. Andrarunds valet från 2010 blev aldrig någon spelare att räkna med i Baltimore. Kommer inte erbjudas nytt kontrakt.

 

Morgan Cox, Long snapper - Gjorde illa sitt knä under mitten av säsongen och tvingades till operation. Är han återställd så borde han få ett nytt kontrakt i trakterna kring de $855K som han tjänade under 2014. Hälsostatus kommer avgöra men han borde vara okej och då bli kvar.

 

Owen Daniels, TE  - Här är en av de svårare nötterna att knäcka. Daniels var den Tight End så Flacco kunde lita på och han bidrog verkligen med mycket för offensiven. Risken är att han vill ha en del mer än den $1 million han tjänade under 2014, det var ett kontrakt som skrevs med en spelare som varit skadad hela året innan inte en spelare som spelat närmare 1000 snaps, fångat 50 bollar och hittat end zone vid 4 tillfällen. Då Pittas status är osäker så vore det skönt att behålla den rutinerade Daniels och jag kan tänka mig ett 2-års kontrakt värt runt $1,25-$1,5M per år, det är det värt för att inte stå där med endast Crockett Gillmore och Phiilip Supernaw i höst.  Om han stannar i Ravens så blir det första gången han inte har Gary Kubiak som tränare.

 

Justin Forsett, RB - Justin var denna säsongens stora överraskning och kan förmodligen få fira framgången med ett avtal som sträcker sig mer än ett år. Det finns mängder med running backs som är yngre både i FA och draft så jag tror han kan bli kvar för en rätt billig peng.  Ge Forsett, likt Daniels,  ett 2-års kontrakt värt runt $1,25-$1,5M per år så är nog bägge parter nöjda.  Vill Forsett ha mer pengar tror jag han får röra på sig. Forsett kan ge Ravens en välbehövlig tid att matcha in Taliaferro och en RB som draftas i vår i NFL-kostymen, och jag ser gärna Forsetts härliga TD-firande under 2015 också.

 

 

 

 

 

Danny Gorrer, CB - Gorrer hämtades in från waivern när Lions släppte honom. Han var inte sämre än någon annan innan han skadade sig. Ett minimikontrakt på ett år så kan han få slåss för en plats.

 

Pernell McPhee, LB - Denna man är borta. McPhee var en av de tre amigosen i Ravens pass rush och kommer skriva på ett långt och dyrt kontrakt med något lag i behov av passrush och pengar att spendera(Falcons?).  Han kommer få minst lika mycket som Paul Kruger fick av Browns 2013 vilket var $40,5M för 5 år. Hade gärna sett att McPhee blev kvar, men det är inte rimligt att Ravens lägger så mycket när man har Suggs, Dumervil och Upshaw. Blir ett fint 3:e rundsval som kompensation i draften 2016.

 

Jeromy Miles, S - Miles har en uppsida och det är att han är flexibel. Kan spela CB om det behövs och är en bra special teams spelare, vilket gör att det är värt att erbjuda ett lågpriskontrakt. Har näst mest ST tacklingar och enligt Pro Football Focus så är han den tredje högst graderade spelaren.

 

William Rackley, G - Skadad hela året som gick och kommer inte få komma åter. Urschel visade att han kan kliva in och vill man ha in fler spelare på guard så finns det bättre alternativ.  Kommer släppas.

 

Jah Reid, OL - Samma läge som med Rackley, finns bättre alternativ än att börja skriva nytt kontrakt med honom. Drafta en spelare så har man honom under några år istället.

 

Aaron Ross, CB - Nej. 32-år och kommer från en avsliten hälsena. Enough said.

 

Darian Stewart, S - Är inget större fan av Darian Stewart och ser väl helst att inga pengar läggs här. Under 2014 kostade han $1,3M och den summan bör sänkas om han ska bli kvar. Tycker det finns bättre och mer mångsidiga spelare att välja framför Stewart.

 

Torrey Smith, WR - Här blir det nog en fråga om Torrey och Ozzey har samma syn på vad Torrey ger laget. Han är inte bra nog för att vara en #1 och ska inte ha sådana pengar heller. Eric Decker fick $36M för 5 år med Jets, där någonstans kan jag tycka det är rimligt att hamna, absolut inte över. Det skulle vara jättekonstigt att se Torrey i ett annat lags tröja och jag slipper gärna se det. Tror Smith vill stanna och då brukar det lösa sig. 

 

 

Tyrod Taylor, QB - Tack för dessa år TT. Finns ingen mening med att erbjuda Taylor ett nytt kontrakt då han kommer vilja flytta för att få chansen till speltid, det får han inte i Baltimore. Personligen tycke jag han är oduglig och ser nog hellre att Wenning får ta back up rollen.

 

 

Då hoppar vi till grabbarna som är restricted.

 

Kamar Aiken, WR - Han har gjort det bra när han fått chansen,Kamar har potentialen men det får inte kosta speciellt mycket om man ska behålla honom. Med Marlon Brown och Michael Campanaro under kontrakt så finns utvecklings/bredd spelare på WR och blir bägge Smitharna kvar så är det 4 konkurrenter som troligen blir 5 i vårens draft.

 

Christo Bilukidi, DL- Med tanke på att Brent Urban och Kapron Lewis-Moore beräknas åter efter sina skador så tror jag inte Christo får något nytt avtal. Kom från Bengals practice squad när Canty och Jernigan var skadade, behövs inte längre. 

 

Chris Greenwood, CB - Hämtades in från Vikings när det ekade som allra mest i Ravens corner uppsättning,  men fick inte spela något alls. Fanns ingen plats för honom när alla var skadade och kommer inte finnas det när spelarna börjar komma åter.

 

Lawrence Guy, DE - Guy konkurrerade ut DeAngelo Tyson efter att han hämtades in från Chargers och fick en hel del speltid även när alla var skadefria. Med tanke på att Urban och Lewis-Moore ska in i truppen så tvivlar jag på att han får ett nytt kontrakt, men har inget emot om han får det. Funktionell och stabil. 

 

Will Hill, FS - En spelare som jag verkligen hoppas att man förlänger med. Hill var vår bäste safety och trots att han var avstängd under 6 matcher så hade han näst flest snaps av de som spelade safety. Ser gärna att man ger honom ett fler års avtal och bygger safety-gruppen kring honom. Finns frågetecken kring Hill när det gäller off field, men hoppas han rätar ut dessa.

 

 

 

Anthony Levine, S/CB - Tycker Levine var helt okej som back up. Kan spela safety och corner, dessutom en flitig deltagare i special teams. Borde kunna få honom rätt billigt och då är det ett prisvärt alternativ.

 

Justin Tucker, kicker - Ge Tucker ett långt jäkla kontrakt, nu! Klart han blir kvar är ju ligans bästa kicker.

 

Det var det, dessa herrar går en oviss framtid tillmötes. Vissa ser fram emot en rejäl löneökning medan andra funderar på om det kanske var den sista NFL säsongen man var en del utav. Framtiden får utvisa hur det blir. 

 

 

RavensNation Sweden

En blogg om NFL-laget Baltimore Ravens. Kommer handla om laget, ligan, matcherna och kanske lite annat relevant.

RSS 2.0