State of The Ravens 2016

En av höjdpunkterna på året för mig är när offseason drar igång på allvar med State of The Ravens presskonferensen, tidigare under kvällen gick den av stapeln. Som vanligt var det en tillställning där den underbare Steve Bisciotti hördes mest och presidenten Dick Cass sa minst. Ozzie och Harbaugh är bägge underhållande och har lätt till skratt vilket gör det till en fin stund där värmen och respekten mellan de fyra på podiet är tydlig. 

 

 

 
 
 

Bisciotti pratade och att det inte fanns någon skillnad mot tidigare år gällande förväntningar på coacher och ledning, man förväntar sig alltid att vara bland de bästa men så som säsongen såg ut så var det svårt att begära mer. Han sa också att det smärtade att se hur motgångarna kom trotts att alla jobbade på i oförminskad styrka säsongen ut. De är, enligt Bisciotti,  ett tecken på att man har rätt ledare, det hade varit enkelt att sluta och tycka synd om sig själv. 

  

 

Bisciotti fortsatte med att han är övertygad om att grunden i laget och organisationen är bra. Tuffa täta matcher där man hamnade på fel sida när det var över och skador gjorde resultatet sämre än vad det kanske borde och han tror på en chans till snabb återkomst.  Han tror inte på att man ska göra massa omkastningar utan fortsätta bygga tålmodigt. Han är stolt över kontinuiteten och förtroendet man har för varandra och är övertygad om att bra lag har tålamod med sina anställda, exempelvis jämförde med hur saker sköttes nere i Tampa då de hade en presskonferens samtidigt för att prata om den sparkade HCn Lovie Smith. Steves filosofi är att man inte kan sparka personal enbart på hur matcherna gått, utan man måste se till helhet och prestation, därför fanns inget snack om att göra förändringar för hans del. 

 

Han såg inte heller någon anledning att vara överdrivet orolig över maktstrukturen i divisionen, ser sitt Ravens på samma nivå som Steelers och Bengals. Ingen större skillnad på lagen talangmässigt även om det krävs en bra draft och free agency för att komma upp på samma nivå som de andra två.

 

När det gäller Ozzie så förväntar han sig att saker runt Joe Flaccos kontrakt kommer att lösa sig på ett bra sätt. Det handlar om att vara strategiskt och se vad som behöver göras.. Han lyfter även möjligheten att få ihop ett bra lag utan att göra om Flaccos kontrakt, vilket känns som ett förhandlingsknep få Flaccos caphit under 2016 är på $28,5M

 

John Harbaugh pratade om coachläget och det framkom att Ted Monachino (tidigare LB-coach) försvinner och blir DC i Colts. I övrigt är det inga förändringar i coaching staben, men däremot kommer det bli skillnad i hur man arbetar, hur det kommer visa sig gick han inte in på. Harbaugh hyllade den ifrågasatte Dean Pees för sättet han anpassar spelet efter förutsättningar och hur hårt han arbetar för att spelarna ska få chansen att prestera. Även Ozzie och Steve prata om att denna stab är bra på att utveckla spelare, vilket är den kanske viktigaste uppgiften för ett lag som siktar på att vara i toppen varje år. Kamar Aiken lyftes som ett exempel från Bisciotti. 

 

När det gällde den kommande draften så var det inte mycket nytt som framkom då arbetet med den inte börjat från topparnas håll. Tackle, Corner, safety eller passrusher är toppneeds inför draften, vilket ju alla vet, det nämndes vid flertalet tillfällen. Wide receiver är även det något man vill ha in för att öka spets och djup och det är troligen i draften man hittar spelare. Ozzie erkände att det var en viktigt draft och det gäller att få in spelare som kan göra det lilla extra, många matcher som förlorades under säsongen kunde vunnits med mer spets. Ozzie tycker inte att det är någon press att plocka så tidigt som #6, det jobbiga är den förlorande vägen dit, det vill han helst slippa. 

 

 

 

Avsaknaden av Terrell Suggs kom upp, både på och vid sidan av planen. Ozzie sa att Suggs har haft kontakt med laget under säsongen även om han inte varit på plats i Baltimore speciellt ofta efter skadan. Ozzie nämnde personliga och andra saker som påverkat och det har funnit rapporter om att han varit deprimerad efter skadan, men det var inget som nämndes.. Suggs har sagt att han inte vill lämna sporten med en skada och ledningen var övertygad om att han kommer komma tillbaks starkt till sommaren. Bisciotti pratar om att Suggs gör sin omgivning bättre på samma sätt som Ray Lewis gjorde, att han höjer sina medspelare enbart med sin närvaro. Han kallar det den värsta tänkbara spelaren att förlora sett till hur det påverkar hela försvaret. 

 

Även Perrimans skada pratades det om och han ska tydligen vara redo att träna för fullt nu och man hoppas att han kan ta vid där han slutade i somras, som en spelare som såg ut att kunna göra speciella saker i NFL. När det gällde Steve Smith så var man övertygade om att han skulle se till att vara redo när det behövs, att han som människa inte hade hoppat på ännu en säsong om han inte var säker på att han skulle kunna leverera. 

 

 

Förutom Perriman så nämnde man rookieklassen som en som har potential att bli en stor byggsten för framtiden med Buck Allen, Za´Darius Smith, Maxx Williams, Carl Davis och Darren Waller som alla visat prov på talang under säsongen och man hoppas de kan ta fler steg över sommaren. 

 

 

 

Ozzie fick som vanligt frågan om hur länge han skulle vara kvar, han tittade på Steve och frågade om han fortfarande hade jobb och alla skrattade. Ozzie berättade att han fortfarande älskar jobbet, spelarna och övriga i ledningen. Säsonger som den som gått påverkar honom positivt när det handlar om att fortsätta,  han vill ha revansch och skulle aldrig lämna frivilligt när läget är som sämst. Bisciotti prata om att han har två GM i och med Eric DaCosta som är med och bidrar på en väldigt hög nivå. Varje säsong har det kommit förfrågningar till Ravens angående DaCosta som vill stanna på grund av tålamodet. Eric har blivit en viktig del av Ozzie och Steve hoppas bägge är kvar i många år.

 

 

Steve Bisciotti fick lite frågor om ligaangelägenheter och ville inte säga mycket om omröstningen om att flytta ett lag till Los Angeles på grund av risken av att bli bötfälld av ligan. Han sa att han  lider med fansen som eventuellt blir av med sitt lag men att de kunde finna tröst i historien. Historien visar att städer som inte satsar på stadium blir av med laget, men att oftast väljer städerna att då satsa och få tillbaks lag. Kanske blir fallet sådant för St Louis, Oakland eller San Diego om någon av dessa städer står utan NFL lag snart.

 

Även frågan om domarkvalitet kom upp och Steve anser att domarna är lika bra som tidigare men att regelboken har blivit för tjock. Man måste förenkla regler och se till att domarna får mer hjälp utifrån, exempelvis tog han upp den så komplexa catchregeln. 

 

Om två helger åker ledningen ned till Steves sommarhus i Florida för några dagars strategiska samtal i solen. Jag gissar att en och annan cigarr kommer rökas och när röken lagt sig så har braintrusten kommit fram till hur Baltimore Ravens ska göra för att bli att räkna med på nytt. 

 

 

 

RavensNation Sweden

En blogg om NFL-laget Baltimore Ravens. Kommer handla om laget, ligan, matcherna och kanske lite annat relevant.

RSS 2.0