Vem kan släppas?

Med 10 dagar kvar tills free agency öppnat så börjar det som vanligt bli dags för Baltimore Ravens att frigöra lite pengar. Ravens brukar inte vara det aktivast laget under denna perioden men det är ändå bra att ha pengar att röra sig med när Ozzie ska fynda bland juvelerna som de andra lagen missar.

 

Lönetaket beräknas höjas med $14 miljoner från föregående år och landa på $155,27M vilket gör att priserna på FA spelare riskerar att bli lite högre än vad kvaliteten på spelaren egentligen motiverar. Baltimore är dock ett av fem lag som har mindre än $10 miljoner att röra sig med, i själva verket är Ravens redan över det kommande lönetaket med sina $156,6 kalkylerade miljoner i sin trupp ( $153 i den aktiva, topp-51,  truppen och det är det som räknas mot taket). Då ska man också veta att det är många lag som har runt $40-50 miljoner att röra sig med där Jaguars toppar listan med $80 miljoner ( 9 lag har $40 eller mer, 22 lag har mer än $20 miljoner). Så att tro att Ravens kan fylla sina behov genom att jaga stjärnor i FA är inte rimligt. Det handlar först och främst om att se till att det finns utrymme att behålla de spelare man vill och skapa lite wiggle room för att plocka in någon som är tillgänglig till ett överkomligt pris.

 

Det finns ett par kandidater till att släppas men den största delen i att frigöra pengar kommer nog komma från Joe Flaccos kontrakt, han är beräknad att kosta $28 miljoner under kommande säsong vilket är för högt. Jag tror man förhandlar fram ett nytt kontrakt med Joe, en förlängning till minst 2020 (Nuvarande löper ut 2018) där han får lite extra pengar i en sign on bonus som fördelar om kostnaden för vår QB till de senare åren av kontraktet. En förlängning till 2020 känns rimlig då Flacco kommer vara 35 år när det kontraktet löper ut och ännu inte vara slut ( hoppas vi). Joe känns som en spelare som är beredd att göra en team friendly deal för att se till att han har så bra spelare som möjligt omkring sig.

 

Går vi in på vilka som kan bli cuttades så kan det vara värt att ha i åtanke att Ravens inte brukar genomföra några jätteslakter såhär års. Senaste 5 åren har Ozzie cuttat två spelare per år inför free agencyn, varken mer eller mindre.

 

 

 

 

Vilka riskerar då att få lämna?

 

 

Eugene Monroe, LT: Om Kelechi Osemele skriver på en ny deal så tyder mycket på att Monroe gjort sitt i Baltimore. Antingen försöker man trejda honom eller så väntar man tills den 1 juni och cuttar honom då.  En post 1st June släppning frigör $6,5 miljoner och lämnar $2M i dead money. Monroes räddning är att det inte finns ett behov av pengarna när det är möjligt att cutta honom och att man ger honom chansen att visa att han kan vara skadefri.

 

Chris Canty, DE: Canty cuttades förra året och kommer garanterat drabbas av samma öde även detta år. Behåller man Canty så kostar han nästan $3 miljoner, släpper man honom så får man loss $2,1M. Det är ett givet val om någon måste bort då Canty haft svårt att hålla sig skadefri och det finns bra spelare i truppen på positionen i form av Lawrence Guy, Brent Urban och även Carl Davis. Dessutom kommer det en draft som är fylld med bra DL.

 

Dennis Pitta, TE: Det är snart två år sedan han senast spelade och nu väntar vi egentligen bara på att han ska lägga hjälmen på hyllan. Cuttas han efter 1 juni så kommer man få loss $5 miljoner. Att släppa honom innan första juni skulle bara ge $600k och det är inte någon riktig mening. Behåller Ravens Dennis över 2016 är hans caphit $7,2M.  Väljer Pitta att avsluta karriären så kommer resterande del av redan utbetalda pengar räknas mot 2016 år lönetak, vilket är $6,6.

 

Kyle Arrington, CB: Sågs lite som ett fynd när han plockades in från Patriots förra våren, men det blev inte så bra. Andra spelare som Shareece Wright och Will Davis känns bättre och Arrington genererar $1,4M om han släpps.

 

Anthony Levine, DB: Anthony är det en spelare som kan hoppa runt i hela secondaryt och dessutom spelar bra i special teams, så många hål som ska fyllas i truppen. Släpps Levine så kommer $1 frisk miljon frigöras, men då tappar man också en spelare som har visat att han fungerar i fler roller.

 

Matt Elam, S: Ska den kanske ädlaste tröjan i min tröjsamling bli inaktuell? Tveksamt till om jag tror att han släpps men möjligheten finns då han varken imponerat under sina år och dessutom är avstängd 4 matcher efter att ha åkt dit i ett dopningstest. Tror ändå inte att Harbaugh och Ozzie gett upp ännu, han får nog ett år till. Väljer Ravens att cutta sitt förstarundsval från 2013 så får man $1,3 miljoner över.

 

Daryl Smith, LB: Är en viktig del av laget och en av försvarets starkaste ledare, men har nått den respektabla åldern 34 och tappar mer och mer i kvalitet. Kanske väljer man att bryta med honom nu. Personligen tycker jag han varit den kanske främsta spelaren i försvaret sett över hela perioden sedan han kom ( till säsongen 2013), men Daryl saknar snabbheten och rörligheten för att vara ett idealiskt komplement till C.J Mosley och jag tror att hans speltid kommer minska om han blir kvar. Ravens får $2,6 miljoner till annat om Smith cuttas, men jag tror att det är något man bara gör om man verkligen måste.

 

Lardarius Webb, DB: Webb ska kliva in och spela safety då han inte längre håller på utsidan. Problemet här är Webbs caphit som är $10m under 201, det är på tok för högt för vad man får. Jag gissar att Ozzie kommer förhandla fram en lönesänkning här, om inte  Webb går med på det så släpps han och Ravens får $4 miljoner i utrymme. 

RavensNation Sweden

En blogg om NFL-laget Baltimore Ravens. Kommer handla om laget, ligan, matcherna och kanske lite annat relevant.

RSS 2.0