Gameday Ravens - Chargers

Då är det dags igen. Stärkta efter seger nere i Big Easy förra måndagen så tar Ravens emot ett San Diego Chargers hemma i Baltimore. San Diego reser från en solig västkust till en kall och snöig östkust, dels är det en klimatskillnad och dels är det tidskillnad och det kan såklart påverka lite. Det är inte så ofta Ravens ställs mot lagen från den västra delen av landet på hemmaplan, men när man gör det brukar man vinna. Två gånger tidigare har dessa lag mötts i Baltimore och bägge gångerna har Ravens kommit ut som segrare.

 

 

 

 

 

 

Att det är en måstematch råder inga tvivel om då AFC North är otroligt jämn i år. Detta är den första av fem nötter om ska knäckas innan säsongen är slut och tabellen visar vilka lag som tagit sig till slutspel, skulle tro att man måste vinna fyra för att få spela slutspel. San Diego har med sina 7-4 samma rekord som Ravens och det är en  av utmanarna till de två wild-card platserna som man ständigt måste ha i åtanke, även fast både Ravens och Chargers kan vinna sina divisioner. När det gäller konurrenter om wild card platser så är en seger mycket värt då det är en tiebreaker, så en seger här skulle innebära att man ligger två matcher före Chargers ( Tills man börjar räkna med alla andra på samma rekord och ser att alla slår alla). 

 

Chargers är ett lurigt lag som visat upp två ansikten denna säsong.  Inledningsvis såg laget ut som en Super Bowl contender och man imponerade stort i segrar mot bland annat Seahawks hemma och Bills borta. Förutom att man vann så spelade man imponerande och QBn Philip Rivers nämndes som potentiell vinnare av grundseriens MVP.  Men de senaste fem matcherna så har man inte sätt speciellt bra ut och hade man inte haft Rams och Radiers på hemmabana i de senaste två matcherna  så hade man nog redan varit borta från slutspelsracet. Men nu har man, liksom Ravens, vunnit två raka matcher och borde rimligen känna lite råg i ryggen inför mötet på M&T.

 

En orsak till att man gick in i en svacka var att laget hade en hel del skador. Tre running backs var på skadelistan och sina två främsta cornerbacks. Men nu är både Rb stjärnan Ryan Matthews och CB stjärnan Brandon Flowers åter i stridsdugligt skick vilket är något som höjer lagets slagstyrka avsevärt. Flowers har varit en av ligans bästa corners under året och Matthews sprang för 105 yards och en TD när han återkom senast mot Rams.  En position som däremot är väldigt skadedrabbad i dagsläget är center. Inte mindre än tre centrar är otillgängliga inför mötet och man får slänga in sin fjärde spelare för året, det är något som Brandon Williams och Haloti Ngata troligen kommer tycka är ganska så roligt.

 

Denna match är inledningen på ett mördande schema för San Diego. Efter dagens match så ställs man i tur och ordning mot Patriots och Broncos hemma i San Diego för att sedan spela mot 49ers och Chiefs på bortaplan. Det är inget man är avundsjuk på. Personligen tror jag inte att Chargers har något med slutspelsplatserna att göra då man inte kommer vinna tillräckligt många av de kvarvarande matcherna, men jag tror absolut att man kan hota alla lag. 

 

För Ravens del så är detta en match som kommer rätt så lägligt. Två raka segrar ger en positiv känsla och bye weeken är fortfarande färsk så kropparna är pigga och fräscha. Skadeläget är riktigt bra och förutom de två som är borta för resten av säsongen, Pitta och Jimmy Smith, så är alla tillgängliga.

 

Det finns en viss chans att det kommer snöa när matchen spelas, vilket jag älskar, så det var tur att Floridagrabben Timmy Jernigan fick bekanta sig med den kalla massan under veckan. Rookien fick se snö live för första gången i sitt liv och tog tillfället i akt att bygga en snögubbe. Dessvärre innebar det att han kom försent till ett möte, men tror nog ledningen kan se mellan fingrarna i detta fall då Timmy kan må bra av att ha känt på snön i alla fall en gång innan matchstart. 

 

 
 
 

Defensiven stod upp bra mot Saints i det stora hela men man är lite för givmild i passförsvaret. Det är rätt tydligt att man inser att man inte kan stänga ned motståndets passpel och att man istället spelar säkert och försöker ligga på rätt sida för att inte ge pp de stora spelen. När man spelar på det sättet så ger man motståndarna många lcompletions och lägger över ansvaret på pass rushen och red zone försvaret att stå emot. Mot Saints fungerade det helt okej då man vann men man släppte också över 400 passade yards, tror man ska undivka det idag. 

 

Senast fick vi se en upprykning av offensiven och det ska bli kul att se om det handlade om att Saints defensiv suger eller om det verkligen gjorts förbättringar. Ravens hade en perfekt mix av både spel och vilka som var targets, offensive koordinatorn Gary Kubiak gjorde en väldigt bra insats. Man fick med sig Justin Forsett, Torrey Smith och Steve Smith vilket inte varit fallet tidigare under året och det känns som att många av frågetecknen som fanns inför bye weeken rätades ut. Det som brukar hända när denna känslan  för offensiven infinner sig är att vi inleder med 4 tre och ut och sedan börjar interceptionsregnet när ett underläge jagas. Hoppas såklart det inte blir fallet utan att Forsett bjuder upp till dans igen efter sina 182 yards och två TDs senast.

 

 

 

En seger i denna match vore otroligt skönt då man slipper åka ned till Miami och möta Dolphins med kniven mot strupen. Ser Ravens som rätt stora favoriter och man bör vinna om man kommer upp i normal standard, men Chargers är ett bra lag med en hel del färgstarka spelare som absolut kan hota om man inte tar uppgiften på allra största allvar. Så spänn fast er. 

 

 

 

 

 

Fem nycklar:

 

  1. Etablera springspelet - Det som under 2013 var den stora svagheten har under 2014 blivit lagets absoluta styrka. Justin Forsett är en Fiat Panda som transformerats till en Ferrari under Gary Kubiaks vingar och fortsätter den offensiva linjen att run blocka som man gjort så kommer det vara svårt för Chargers att stoppa Ravens springspel.

 

  1. Stoppa Rivers - Rivers är den typ av QB som Ravens har lite problem med, han är stark och har en bra arm.  Styrkan gör att han kan klara av situationer när han är pressad och trängd och på så sätt förvandla en sack till något kreativt, bland annat har ha 7 20+ yards touchdowns pass hittills. Gäller att se till att man får kroppen bakom tacklingen så han inte kan stå emot och att secondaryt inte släpper sin kille när man tror Rivers är fångad. Kan man få Rivers att tycka att det är tråkigt så tenderar han att hänga med huvudet och då är Chargers inte speciellt skrämande. Dumervil och Suggs  fortsätter jaga sacks och framförallt hoppas jag vi får se att man stressar Rivers till misstag.

 

  1. Will Hill styr upp secondaryt  - Hill har varit riktigt bra sedan han fick kliva in i spel vecka 7 då den sex matcher långa avstängningen var avtjänad. Mot Saints stod han för en avgörande pick six och dessutom höll han Jimmy Graham under bra koll. Nu ställs han mot en av ligans verkliga björnar, Antonio Gates. Gates är Rivers favorit target och duon har rekord i QB till TE Touchdowns. Hill är en viktig pusselbit i denna match då han känns som ryggraden i secondaryt. Will Hill har egenskaper som gör att han kan trolla fram turnovers och det är bara hoppas att vi får se det idag också.

 

  1. The Law Firm "Smith & Smith associated"  - Kan Torrey och Steve Smith fortsätta där man slutade i måndags? Äntligen såg det ut som om man hittade blueprinten till att få ut det bästa ur bägge spelarna och göra dem aktiva. Höjdpunkten var när Torrey sprang en slant och anledningen till att det blev ett 30 yards spel var att Steve Smith fick smälla in en blockering vilket gav Torrey ytterligare yards. Steve har sagt att han gillar att få utlopp för sin tuffhet och att få fler blockeringsuppdrag gör att han är med i spelet även då han inte är den som ska ha bollen. 
 
 
 
  1. Vara bäst när det gäller - Det är nu det gäller att steppa upp allt, se till att man gör allt så bra det bara går. Senast mot Saints fick vi se tecken på att laget börjar göra rätt saker vid rätt tidpunkt. Man fick inte ofta press på Brees, men när det behövdes som mest så klarade man det. Man var väldigt bra på 3rd-down åt bägge håll och den enda turnovern man fick med sig var vid precis rätt tillfälle. Hoppas man kan fortsätta med detta även i dag.

 

 

Håll koll på:

 

Will Hill, S: Hill kommer  vara den som ska stoppa Antonio Gates. Gates är byggd som ett utedass och det ska bli spännande att se hur Hill klarar av detta.

 

 

 

Brandon Williams, NT: Williams ska stå mot Chargers fjärdecenter. Skulle inte bli förvånad om vi får se den store Brandon jonglera med sin motståndare mot slutet av matchen. Håll koll på mitten.

 

Tips: Detta är en match som ska vinnas. Seger med 30-17.

 

Matchstart klockan 19:00 och den går att se på gamepass eller alternativa kanaler. 

RavensNation Sweden

En blogg om NFL-laget Baltimore Ravens. Kommer handla om laget, ligan, matcherna och kanske lite annat relevant.

RSS 2.0