Näste odraftade linebacker stjärna?

Tänkte att vi skulle kolla på en spelar som den breda publiken kanske inte har koll på i dagsläget men som mycket väl kan komma och blomma ut under 2016. Den odraftade linebackern Zachary Orr. 

 

Ravens har gjort det till något av en paradgren att utveckla doldisar till högklassiga linebackers och bland de odraftade föregångare till Zach Orr finns namn som Bart Scott, Jameel McClain och Dannell Ellerbe.Om några säsonger kan Zachary Orr mycket väl nämnas i den skaran. 

 

 

 

Zachary kommer från en fotbollsfamilj där pappa Terry spelade tight end under 8 säsonger för Washington Redskins och vann dubbla Super Bowls. Äldre brodern Terrance är positionscoach på högt ansedda DeSoto high school och de yngre bröderna Nick och Chris är stora talanger som spelar i college på de väl renommerade skolorna TCU respektive Wisconsin. Nick är CB och Chris är LB precis som Zach.

 

För Zach har det varit en lång resa till där han är idag. På high school fick han höra att han var för liten för lineback och för stor för DB, för långsam för college och så vidare. Ofta fick han höra att han bara var med i laget för att pappa Terry var en kändis. Pappans kändisskap blev faktiskt nyckeln till att Zach fick spela collegefotboll på en division 1 skola. North Texas HC var en före detta lagkamrat till Terry Orr och han gav sin gamle väns son en chans.Under sina tre säsonger hos Mean Green var han en viktig spelare och stod för nästan 300 tacklingar, 23 TFL, 5 sack, 3 forced fumbles,5 fumble recoverys,4 INT och 7 försvarade passningar. I de siffrorna ser man mångsidigheten. 

 

Zach blev, som nämnts, inte draftad 2014, men plockades upp som en odraftad free agent och blev ganska snabbt en spelare som ledningen fattade tycke för. Säljpitchen Ravens använde på Orr var att man haft en tradition av odraftade spelare som tagit sig till den slutgiltiga truppen, inte minst linebackers.

 

Under den sommaren, 2014, nämndes Zach Orr ofta som en spelare som kunde tänkas ta den långa vägen från odraftad till 53-mannatruppen.John Harbaugh pratade en hel del om Zachs arbetsmoral och vilja att lära sig, precis den inställning som en spelare som vill vinna ett jobb ska ha.  Under försäsongsmatcherna lyfte de mer rutinerade spelarna fram honom som en de imponerades av och det var tydligt att han passade bra in och var omtyckt i organisationen. Under sin rookiesäsong så visade han sitt värde i special teams där han var en viktig pjäs när det gällde att stoppa motståndarna när bollen kickats eller puntats till deras ägo.

 

Säsongen som gick, 2015,  fick han mer och mer speltid, var på banan kring 150 defensiva snaps och framförallt var det mot slutet av säsongen som han användes. Den numera släppte Daryl Smith hade problem att spela cover vilket gjorde att den betydligt mer atletiska och rörlige Orr fick komma in på klara pass downs, det var en bidragande orsak till att Ravens passförsvar var högt rankat under de sista 8 matcherna. Zachary Orr gav försvaret en bättre balans och möjlighet att variera. Att Orr visade prov på att han klarar av att spela på högsta nivå var en av orsakerna till att Ozzie kände att han kunde släppa Daryl Smith.

 

När 2015 summerades så hade Zach Orr noterats för 22 tacklingar, 2 tackles for loss, en defended pass och en sack. Ravens LB-coach Don Martindale är en av Orrs fans och han sa under en intervju i januari att  han anser att Zacharys potential är oändlig, fortsätter han att jobba lika hårt så kan han bli en riktigt bra och långlivad NFL-spelare. 

 

Zach Orr har målsättningen att fortsätta ta steg i sin utveckling och inför 2016 är det starterpositionen bredvid C.J Mosley som hägrar. Han har visat att han har den atletiska förmågan och instinkterna för att göra det mesta på planen. Han kan spela mot spring, pass, rusha och falla i cover och siktar på att vara en spelare som kan vara på planen oavsett vad situationen är. Han ger ett ödmjukt och smart intryck när man tittar på intervjuer och det är en 23-åring som gått den långa vägen till sin dröm, därför kommer han ge allt för att maximera sina möjligheter. 

 

 




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RavensNation Sweden

En blogg om NFL-laget Baltimore Ravens. Kommer handla om laget, ligan, matcherna och kanske lite annat relevant.

RSS 2.0