20 år av 1st rounders

Tänkte ta en titt på Baltimore Ravens försterundsval i historien så här dagarna innan vi får lägga ännu ett namn till listan. Kommande draft blir den 21 ordningen för organisationen som precis firade sin 20 säsong och 20 spelare har valts i den första rundan under dessa år.

 

1996 var året då Baltimore Ravens klev in i NFL efter att Art Modell flyttat organisationen från Cleveland till Baltimore. Att laget flyttades när det gjordes såg till att Ravens deltog i draften våren 96 utan att ha spelat en enda match i staden. Lagets färger var inte ens satta. Ray Lewis har berättat om samtalet han fick från Ozzie Newsome när han draftades som spelare 26 i 1996 års förstarunda. Ozzie ringde upp och sa "Son, your name is about to be called", varpå Ray svarade "By who?". "Baltimore" svarade Newsome och den soon to be drafted Ray förtydligade vad han menade, "Okey, i know Baltimore. But Baltimore who?". Så nytt var det, att spelaren man draftade inte ens hade koll på lagets namn. Tanken unsprungligen var att laget skulle heta Baltimore Browns, men ett rättslig process i Cleveland såg till att namnet Browns och dess historik stannade i Cleveland (Tack och lov). 

 

Det är ett gäng fina spelare som plockats, som ni kommer se här nedan, men även några lågvatten märken. Generellt kan man säga att Ozzie och staben varit bra på att plocka defensiva spelare, främst linebackers, och lite mindre lyckad när det gäller wide receivers. Oftast har Ravens fått göra sina val under den andra halvan av första rundan och senast Ozzie fick chansen att välja en spelare på ett ensiffrigt nummer var i draften 2000 när Jamal Lewis plockades med det femte valet overall (2008 hade Ravens #8 men trejdade ned till #26 för att slutligen klättra upp till #18 och ta Joe Flacco). 

 

 

 

1996 (ÅR) #4 (Overall) Jonathan Ogden (LT)

 

Ravens försa draftval någonsin och ett av de allra främsta. Ogden är en Hall of famer och var stöttepelare i offensiven under sina 12 säsonger i NFL. Pro bowler 11 gånger och är den som Ravens har som modell för sin left tackle. 

 

 

 

 

1996 #26 Ray Lewis (LB)

 

Ray var Ravens ledare, själ och ansikte under alla sina 17 år. Även idag, efter karriären, är han den de flesta förknippar med Baltimore Ravens. Två Super Bowls och mängder med individuella utmärkelser har han fått men det är framförallt staden Baltimore han vunnit. I Baltimore kommer Ray Lewis alltid vara den störste.

 

 

1997 #4 Peter Boulware (LB)

 

Blev defensive rookie of the year och blev snabbt en viktig kugge i Ravens fina försvar. Vann NFLs sackliga 2001 och noterades för 70 stycken i sin Ravens karriär.

 

 

1998 #10 Duane Starks (CB)

 

En ballhawk som var med och vann Super Bowl för att sedan försvinna när rookiekontraktet löpt ut, karriären gick utför efter att han lämnade Ravens. Stod för 20 interceptions under sina 4 säsonger i Baltimore.

 

 

1999 #10 Chris McAlister (CB)

 

En riktigt bra spelare som dessvärre hade skadeproblem och dessutom var en person som inte alla kom överens med. När John Harbaugh tog över försvann McAlister rätt snabbt och det var på grund av att han inte följde de regler som sattes upp.

 

 

2000 #5 Jamal Lewis  (RB)

 

Running backen var fantastisk under de första säsongerna i ligan. Laget saknade en bra QB och Jamal Lewis bar på egen hand Ravens offensiv Höjdpunkten var 2003 när han sprang för över 2000 yards och blev vald till NFLs främste offensive spelare.

 

 

2000 #10 Travis Taylor (WR)

 

Ozzies första riktiga bust. Växte aldrig ut till den nivån som man hoppades på och släpptes efter fem säsonger i Baltimore. Hade 2758 yards över dessa fem år. Karriären gick snabbt utför även om han hängde kvar i ligan fram till 2008

 

 

2001 #31 Todd Heap (TE)

 

En av de allra populäraste spelarna i Ravens förhållandevis korta historia. När Heap fångade bollen vrålade läktarna "HEEEEEEAAAAAP" som en man.

 

 

2002 #24 Ed Reed (S)

 

Tillsammans med Ray Lewis var Ed Reed försvarets härförare. Att Ozzie fick en av tidernas främsta safetys med ett #24 val får ses som en av Ravens största draftstölder någonsin. Reed var ett ständigt orosmoln för motståndarnas anfall och gav laget så otroligt mycket spets. 61 interceptions och 109 försvarade passningar i Ravens tröjan.

 

 

 

2003 #10 Terrell Suggs (OLB)

 

Suggs är den, med sina 106,5,  Raven med flest sacks genom tiderna och han har varit en av lagets bästa spelare i över ett decennium. Blev vald till NFLs bästa defensiva spelare 2011. Vi fick se vilket tomrum han lämnade efter sig när hälsenan gick av i höstas.

 

 

 

2003 #19 Kyle Boller (QB)

 

Om Travis Taylor var den första busten så är Kyle Boller den störste. Mannen, som skulle se till att ligans bästa försvar fick en QB som gav laget en chans att vinna matcher, misslyckades ordentligt. Efter tre säsonger gav man upp på Boller och när Harbaugh tog över 2008 var han borta.

 

 

 

2005 #23 Mark Clayton (WR)

 

Tillsammans med Travis Taylor den stora orsaken till att man anser att wide receiver är Ozzies svaghet när det kommer till draft. 5 mediokra säsonger i Baltimore och sammanlagt 7 i NFL sedan var Claytons karriär över.

 

 

2006 #12 Haloti Ngata (DT)

 

En fantastiskt viktig spelare under sina år i Baltimore. Den atletiske jätten bidrog på så många olika sätt och såg till att omgivningen blev bättre. Men att tredja honom till Detroit efter förra säsongen var rätt beslut då bäst före-datumet är passerat för 32-åringen.

 

 

 

2007 #29 Ben Grubbs (G)

 

Var en bra och pålitlig spelare som spelade ut sitt rookie-kontrakt innan han drog vidare till New Orleans, första säsongen utan Grubbs vann Ravens Super Bowl. Blev släppt av Kansas City Chiefs nu i Mars och framtiden är osäker för guarden från Georgia.

 

 

2008 #18 Joe Flacco (QB)

 

Första draftvalet under John Harbaugh blev en jackpot. Flacco är kanske inte perfekt och inte heller elite, men han är hårdhudad och har ett väldigt högt tak, vilket vi såg 2012. Harbs och Flaccos öden har gått hand i hand och bägge har varandra att tacka för mycket. Det blir väldigt svårt för framtida QBs att radera Flacco ur Ravens rekordböcker.

 

 

 

 

2009 #23 Michael Oher (OT)

 

Blind side-Oher blev aldrig någon höjdare i Baltimore och blir främst ihågkommen för sina många false starts under de 5 säsongerna han var i laget. Flyttade hem till Tennessee och hade en misslyckade säsong med Titans innan han fick lite upprättelse efter en godkänd säsong med Panthers 2015. 

 

 

2011 #27 Jimmy Smith (CB)

 

Tog ett tag innan han kom in i det på riktigt och när han gjorde det så skadade han sig. Jimmy var en av ligans främsta corners i inledningen av säsongen 2014 men fotskadan som avlsutade det året i förtid påverkade även säsongen som gick. 2016 blir ett viktigt år för Jimmy Smith.

 

 

2013 #32 Matt Elam (S)

 

Två mediokra säsonger följdes av en säsong som inte blev något på grund av skada. Elam har ett år på sig att visa att han hör hemma i ligan, förhoppningarna är inte speciellt stora.

 

 

2014 #17 C.J Mosley (LB)

 

Det är ingen lite lucka han ska fylla, den som Ray Lewis lämnade, men han har under sina två första säsonger visat att han är en bra spelare. Kan han ta nästa kliv och bli ledare för den nya generationen?

 

 

2015 #26 Breshad Perriman (WR)

 

Vi kan inte säga något om Perriman ännu, mer än att han har ett väldigt långsamt läkande knä. Snabbheten och tuffheten visade han prov på i UCF, hoppas han kommer till spel i hösten så vi får se prov på det även i Baltimore. Är han den som bryter wr-förbannelsen?




Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RavensNation Sweden

En blogg om NFL-laget Baltimore Ravens. Kommer handla om laget, ligan, matcherna och kanske lite annat relevant.

RSS 2.0